Stockholm 1960

Det talas mycket om brottets så kallade ansikte, om hur våldet och kriminaliteten egentligen ser ut. Skarn har grävt i arkiven och i varje fall fått veta hur det såg ut 1960.

Kriminalhistoria är en del av vårt gemensamma förflutna precis som all annan historia, men som sällan eller aldrig kommer med i historieböckerna där riksdagsval, arbetsmarknadskonflikter och politiska utspel istället dominerar. Kanske är det så att den mörka sidan av dåtiden inte riktigt passar in i bilden av det lyckliga folkhemmet, och att man gör bäst i att inte tala om trollen. Att berätta kriminalhistoria är dessutom inte heller alltid lätt. Trots målande beskrivningar och inlevelsefulla skildringar blir det för det mesta trots allt en smula anonymt. Det är liksom någonting som saknas. Ett ansikte eller två. Eller fler. Bilderna här nedanför är hämtade ur Stockholmspolisens arkiv, och föreställer män som gripits våren och sommaren 1960. Det är inte alls bara anleten, det är brottets ansikte, en närbild av Stockholms dåvarande undre värld, och det är svårt att inte fascineras av den, att inte börja spekulera i vad som döljer sig bakom de där blickarna. Slöa, uppgivna, vredgade, hatfulla och någon gång till och med roade. Scrolla ner och möt dem. Alla namn och åldrar är verkliga.

Åke W 38 år

Anton N 36 år

Vilko T 31 år

Arne B 34 år

Viktor B 34 år

Bengt B 34 år

Ulf F 37 år

Bengt D 25 år

Sven F 36 år

Emil Z 33 år

Stig S 33 år

Erik B 36 år

Ove S 35 år

Folke A 30 år

Ove N 33 år

Fredrik T 37 år

Olof G 34 år

Lars B 35 år

Oddvar O 35 år

Lars S 33 år

Nils S 38 år

Nils M 28 år

Text: Petter Inedahl

glomda-mord-ad

 


2 kommentarer

Johan · 17 juli, 2016 kl. 09:03

Framgår det vad dessa nobla herrar ställt till med?

    Skarn · 18 juli, 2016 kl. 08:59

    Tre av dessa herrar kommer det mer om framöver. Anledningen till de övrigas gripanden är däremot okänt tyvärr. Vet bara att de gripits i Stockholm våren och sommaren 1960. Men visst undrar man…

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *